Skimming – så skyddar du dina nya bankkort

Närbild på bankkort och plånbok

Kontaktlösa betalningar – även gynnsamt för tjuven.  

SKIMMING. Är du en person som har bra koll på din ekonomi? Har du även lika bra koll på alla transaktioner som sker på ditt betalkort? Faktum är att de flesta av oss har en ganska avslappnad relation till kontoutdraget och kan inte alltid redogöra exakt vad pengarna har gått till. Har du otur så är det inte ens du som har spenderat pengarna. I den här artikeln tar vi upp faran med skimming och hur du enkelt kan skydda dig.

Kontaktlösa bankkort beskrivs som en teknisk innovation som gör det enklare än någonsin att betala.  Vid mindre belopp läggs bara kortet mot kortläsaren och du slipper krångel med dåliga chip och pinkoder som ska slås in. En välkommen lösning för konsumenter som är i farten. Men enkelheten har också ett pris. Sedan korten började komma ut på den svenska marknaden 2015 har även rapporterna ökat om skimming. [1] 
Tidigare när vi pratade om skimming så gällde det oftast kopiering av bankkort genom att läsa av informationen via magnetremsan. Denna typ av bedrägerier förekommer fortfarande och är vanligast vid uttagsautomater eller kortläsaren vid bensinstationer. Genom lanseringen av de nya kontaktlösa bankkorten så är det även möjligt att ditt kort kan skimmas utan att bedragaren behöver tillgång till ditt kort. Avläsningen sker nämligen trådlöst. SVT har genomfört ett test tillsammans med två säkerhetsexperter för att se hur enkelt man kan bygga en så kallad scanner och vad som krävs för att komma över kortinformationen:[2]

”Med hjälp av en antenn placerad i jackärmen, och en mottagare i en ryggsäck, kunde SVT:s team avläsa kortuppgifterna på utvalda kort i myllret av människor i centrala Uppsala. Testet utfördes i en rulltrappa, en hiss och vid en busshållplats.  … På upp till fem centimeters avstånd kan scannern, inom loppet av sekunder, scanna av ett bankkort och lagra informationen den får ut av det.”

Enligt experterna är krypteringen av korten en viktig fråga och bankerna arbetar hårt för att bibehålla en hög säkerhet på korten, och beroende på vilken bank du har finns en rad säkerhetsåtgärder. Bland annat sätts en beloppsgräns så att dina kortuppgifter inte kan användas till högre köp, och många banken lägger in ett tvång att du måste använda din pin-kod i ett visst intervall.
Det bankerna inte kan skydda dig mot är om din kortuppgifter skimmas och används för att handla på utländska siter. Handlar du från internationella hemsidor så finns oftast inget krav att ange den tresiffriga säkerhetskoden CVC, vilket också innebär att du tappar allt skydd som finns lagstadgat i Sverige och Europa.

Hur kan jag skydda mig?

Då skimmingen sker genom radiovågor finns möjlighet att skydda dina kort genom att störa ut dessa med ett elektromagnetiskt fält. Det finns många tillverkare som säljer RFID-skyddade plånböcker som sänder ut störningar som omöjliggör för en bedragare att läsa av informationen på ditt kort. Om du inte är ute efter en ny plånbok finns även alternativet med anti-skimmingkort som inte tar mer plats än ett vanligt bankkort. Korten fungerar dygnet runt och har en ungefärlig livslängd på 4-5 år. En viktig sak att komma ihåg är att bedragaren enbart får tillgång till uppgifterna på kortet som skimmats, och kan inte komma över pengar på andra konton du har. Försök därför att ha en liten summa pengar på kortet och föra över mer när du har behov, på så sätt kan du minska skadan om du råkar ut för skimming. Tänk också på att skydda din pin-kod och säkerhetskod när du är ute och handlar!

Klicka här för att komma till våra RFID-skyddade produkter

* Priset baserat på minsta antal för paketköp, enfärgstryck och rekomenderad tryckmetod för produkten om inte annat angivits. Pris/st påverkas av antal produkter, tryckmetod och antal färger. Alla priser är exklusive moms.