Satsa på reflexer – och få ditt företag att synas

En flicka på cykel med reflexer på armen och ryggsäcken

SÄKERHET. Att som bilförare upptäcka en mörkklädd fotgängare i sista sekund är aldrig roligt, men är tyvärr något som händer allt för ofta. 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Många av dem sker dessutom i tätbebyggda områden där det finns gatubelysning. Vi ger dig tipsen för en säkrare vistelse i trafiken. 

Ta ansvar i trafiken

För många är det logiskt att använda reflex om man rör sig längst mörkare vägar, men undersökningar visar att de flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Anledningen är att du som gångtrafikant oftast ser bra i gatubelysningen, men skenet från lamporna räcker oftast inte till för att bilförarna ska hinna upptäcka dig i tid. 

För att synas bättre är det därför viktigt att använda reflexer. När du använder en reflex så syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig.

Smarta fakta om reflexer

En bilförare upptäcker din reflex bäst om du bär den lågt och om den är i rörelse. En hängande reflex är därför alltid bra att ha i fickan och är lätt att plocka fram när det börjar skymma. Att bära reflexer långt ner på armar och ben är en optimal placering och då kan det vara bra med LED-armband eller så kallade slapwraps. För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE är en europeisk standard. Tänk också på att byta ut reflexerna regelbundet. En reflex tappar sin effekt med tiden, vilket också skyndas på av smuts och repor. Normal livslängd är ungefär tre år.

Kom ihåg att byta ut din reflex

Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

  • Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  • Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  • Släng den gamla om den syns märkbart sämre än den nya.

Fakta: Trafikverket

Och du, tänk dig för när du använder mobilen i trafiken. Kombinationen av mörker och dålig uppmärksamhet ökar varje år risken för allvarliga olyckor i trafiken. Det gäller både bilförare och gångtrafikanter. Var rädd om dig, och använd reflex!

* Priset baserat på minsta antal för paketköp, enfärgstryck och rekomenderad tryckmetod för produkten om inte annat angivits. Pris/st påverkas av antal produkter, tryckmetod och antal färger. Alla priser är exklusive moms.